18 mei 2012

aardbeientaart en cakejes


Ik heb al een tijdje een nieuwe muffinbakplaat en natuurlijk kon ik het niet laten om hem meteen te gebruiken.
 Een paar dagen daarna had ik het in mijn hoofd gehaald om banketbakkersroom te maken. Ik wilde dat al een tijdje doen maar had er nooit tijd voor. Goesting wel natuurlijk! Ik dacht dat de room ook gewoon zonder iets, lekker zou zijn. Dat bleek toch niet. Daarom maakte ik er de dag erna snel een aardbeientaart van. 

Recept voor aardbeientaart:

Voor de banketbakkersroom:
een halve liter melk
3 eierdooiers
45 gram puddingpoeder
125 gram suiker
een half vanillestokje, uitgeschraapt

Voor het kruimeldeeg:
270 gram bloem
150 gram koude boter
3 el suiker
2 à 3 el ijswater
snuifje zout

Voor het taartglazuur
110 gram suiker
1 blaadje gelatine (2g)

Voor de afwerking:
500 gram aardbeien
een paar blaadjes munt

Ofwel maak je zelf kruimeldeeg of je koopt het. Ik heb dat van mij gewoon gekocht. 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit en leg het met bakpapier in de taartvorm. Bedek de bodem met een vel bakpapier en leg er gedroogde kikkererwten, bonen of bakparels in. Bak 15 minuten blind. Verwijder de vulling en het papier en bak nog een keer 15 minuten tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen. 
Maak ondertussen de banketbakkersroom: Klop de eierdooiers met het puddingpoeder en de suiker los in een beetje melk. Breng de rest van de melk aan de kook met het vanillemerg en uitgeschraapt stokje. Schep enkele lepels warme melk door het crèmemengsel en klop dit dan door de warme melk. Laat inkoken tot een dikke pap. Giet de room in een koude kom, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. 
Maak de aardbeien schoon. Maak het glazuur. Laat de suiker met 60 ml water smelten op een laag vuurtje. Week de gelatine 5 minuutjes in koud water en knijp uit. Los 'm op in de warme siroop en laat afkoelen. Vul de taarbodem met de banketbakkersroom en bedek met de aardebeien. Giet als laatste het glazuur erover. Werk af met verse munt. 
Zet een paar uur in de koelkast en snij hem dan pas aan. 

2 opmerkingen: