04 september 2011

Hatsjie!

 


Ken je het papierenzakdoekenzakske van Mme Zsazsa? Dat heb ik ook gemaakt. Het is helemaal niet zo moeilijk hoor, na wat gefriemel en getrek heb ik het in elkaar gekregen. Je moet er een beetje handigheid voor hebben, maar ook voor de klungelaars onder ons gaat het ook zeker lukken. Het voordeel van het zakske is dat het omkeerbaar is en je het dus langs de twee kanten kunt gebruiken. Om zelf dat zakske te maken kan je de handleiding hieronder gebruiken.

Het patroon maakt u als volgt. Neem een blad papier een gebruik de volledige lengt en 17,5 cm van de lengte. Op de breedste zijde zet u in het midden een streepje, zowel boven als beneden, op 10,5 cm dus. Op de kortste zijde zet u boven-en onderaan, zowel links als rechts een streepje op 4,5 cm. Knip de streepjes in, leg het blad op de twee stofjes die u gaat gebruiken en teken het over of knip het meteen uit, wat u wenst, knip ook de streepjes 5 mm in.


Plooi de breedste zijde in twee en stik van begin tot aan het eerste knipje, draai om en doe hetzelfde aan de andere kant.
Stik altijd en overal op 1 cm.


Plooi het lapje open zodat het knipje op 10,5 cm precies in het midden van de naad valt.
Stik van boven tot beneden op 1 cm.
Doe hetzelfde met het andere lapje. Het lapje dat u vermoedelijk als binnenkant gaat gebruiken laat u een stukje open (Heb ik geen foto van)

Knip de hoekjes van de lapjes, zodat het later mooiere hoekjes vormen.

Plooi de lapjes dubbel met de open kant naar buiten, leg ze in spiegelbeeld tegen elkaar en stik de binnenste aan de buitenste opening, draai om en doe hetzelfde aan de andere kant. Dit gaat niet heel vlot, vandaar dat u ietwat handig moet zijn, maar het is perfect te doen als je wat friemelt en trekt, let wel dat er geen extra stof tussen komt.

Haal alles door de opening.
Zorg dat de hoekjes een mooie punt krijgen door met een potlood of iets anders puntigs langs dezelfde opening in de hoekjes te duwen.
Maak het gat dicht door het dicht te plakken, met de hand te naaien of met het machine te stikken.
Als je niet van plan bent om het omkeerbaar te gebruiken dan is op een mm stikken de makkelijkste oplossing.
Prop de binnenkant in de buitenkant.

Steek er een pakje zakdoeken in en klaar!

                                                               
Dit zakje is bestemd voor kleine zakdoekjes en niet voor een doos zakdoeken.

2 opmerkingen: